Weboldal akadálymentesítése

Manapság egyre több látássérültnek van lehetősége használni az internetet. A modern technológia próbálja a látásban korlátozott személyek igényeit és kényelmét kiszolgálni azzal, hogy olyan eszközöket állítanak elő, amelyek nagymértékben elősegítik a weboldalak olvasását. Azonban a segédeszközök és szoftverek nem elegendőek ahhoz, hogy kényelmesen olvasható legyen egy weboldal. A vakok több módszerrel tudnak interneten weboldalakat olvasni, és ehhez több szoftvert is gyártottak már számukra.

A legismertebb program amit az internetet használó látássérültek többsége használ: WinTalker.
A WinTalker egy képernyőfelolvasó szoftver, ami a nevéből adódóan Windows operációs rendszerre lett fejlesztve. Használata egyszerű, mivel a vak felhasználó nem olyan módszerrel olvassa a képernyőt, mint egy átlagos látogató, ezért a program közvetve szolgáltatja az oldalon található információt. Hátránya, mint minden más programnak, hogy a dinamikus elemeket, (mint egy óra, számlálók, stb.) nem célszerű felolvastatni. Hiszen a látássérült ember lineárisan kapja meg az információkat, így egy táblázat felolvastatása is zavart tud okozni.

Magyarországon még kevésbé ismert szoftver a LookOUT.
Nagyon hasznos alkalmazás, hiszen minden más fordítóval ellentétben, ehhez készült egy olyan speciális vakoknak szánt böngésző, mely a közismert Internet Explorer böngészőből nyeri az adatokat “Object Linking and Embedding” módszerrel. Ezek a speciális böngészők a mesterséges intelligencia témakörébe tartoznak, hiszen olyan műveleteket végez amely elősegíti a vakok tájékozódását. Például: külön gyűjti az oldalon található szövegeket, hivatkozásokat, majd fa-struktúrát építve kínálja fel a felhasználó számára a könnyebb tájékozódást elősegítve.

Egy weboldal akadálymentesítéséhez négy irányelvnek kell megfelelni. A négy irányelvet a WCAG 2.0 szabvány szerint kell teljesíteni:

 • Észlelhetőség
  Az információnak és az interfésznek a felhasználók által észlelhető módon kell megjelennie, illetve működnie.
 • Működtethetőség
  A felhasználói interfésznek és a navigációs elemeknek működtethetőknek kell lenniük.
 • Érthetőség
  A közölt információknak és a felhasználói interfész működésének érthetőknek kell lenniük.
 • Robusztusság
  A tartalomnak hozzáférhetőnek kell lennie a lehető legtöbb felhasználói programon és kisegítő technológián keresztül is.

Egy akadálymentesített oldal teljesen más elven épül fel, mint egy hétköznapi oldal. A két felépítési elv gyökeresen különbözik egymástól. Fontos, hogy az akadálymentesített oldal ne tartalmazzon multimédiás tartalmat, viszont a hanganyag közzététele mentesül ezen állítás alól. A látássérült felhasználó a segédszoftverek segítségével nem tudja értelmezni az oldalon megjelenő képi anyagokat és a videó képi megjelenítését, ezért nem tartalmaznak ezen oldalak ilyen tartalmat.

Fontos azonban, hogy az oldalon könnyű legyen a tájékozódás, ezért az oldal navigációját érdemes értelemszerűen felsorolásba helyezni, ha a szoftver tájékoztatja a felhasználót a menüpontokról, akkor könnyen tudjon tájékozódni ez alapján. Ezzel párhuzamban fontos a különböző hivatkozások elnevezése is. Kerülendő azon kifejezésekre való hivatkozás, mint például: “Bővebb információért kattintson ide.“. Célszerű olyan szövegekre / kifejezésekre hivatkozást állítani, amelyek sugallják a böngészőnek, hogy a hivatkozás mögött milyen tartalom fog megjelenni.

Egy táblázat elhelyezése is gondot tud okozni egy felolvasó-szoftver számára. A táblázatokat maximum kettő oszlop szélességűre szabad elkészíteni, mert a több oszlopos elrendezés értelmezésben nehéz, így kettő oszlop és több sorosra kell a táblázatokat készíteni.

Miért éri meg az akadálymentesítés?

Ahogyan a kutatások és a statisztikák mutatják, sokkal jobb a kereshetőségük, ezáltal több emberhez jut el az oldal, és mindemellett alacsony fenntartási költsége van. Néhány nagyon hasznos céllal is egybeesik az akadálymentesítés, ilyen például: keresőoptimalizálás (SEO), mobil-arculat, multi-modalitás, használhatóság növelése.

Az oldalakhoz való egyetemleges hozzáférés elkészítése manapság már nem csak a vak -vagy látássérült személyek számára hasznos, többségben vannak az ép felhasználók, akiknek szükségük van az akadálymentes felületre.

Forrás:
W3C Magyar Iroda